Lära hästen rätt

Tänkte skriva lite om hur jag tänker när jag lär Enya hur jag vill att hon ska vara!

För det första så måste man tänka på att alla människor är olika och det är även hästar, alla kan inte behandlas lika! Och sen här vi ett till moment man måste tänka på, det är hur jag vill att min häst ska vara. Alla tänker olika om hur hästar ska vara och hur man ska behandla dem, så ett tips är att tänk igenom hur du vill att din häst ska vara och vad den ska kunna.

Jag känner Enya bäst och jag vet hur hon är och kan utifrån det bestämma och lägga upp min träning. Jag vet att hon alltid vill ha något att tänka på, annars blir hon rastlös och vill leka istället. Sen så är hon inte så lyhörd heller så man måste noga planera sin träning innan så att den passar både henne och mig.

Nu är ju inte Enya så stor så hon måste inte heller kunna så mycket saker men som att bli ledd, stå uppbunden i stallgången och bli ompysslad är något vi jobbar mycket med. Hon börjar bli väldigt duktig på det också vilken är kul, det är alltid roligt att se framstegen.

När jag ledtränar så är jag väldigt noga med att tala om för henne vilken sida jag vill ha henne på och att hon går snett bakom mig. För man vill kunna ha koll på hästen men inte ha den på sig, så jag håller ut den handen som jag håller grimmskaftet i och säger här och då vet hon att hon ska gå på den sidan, visst man får upprepa sig några gången men det får man räkna med, tjata står som nummer ett på listan! Sen så försöker jag lära henne att reglera farten med rösten för vill ta så lite som möjligt på henne, eftersom hon har sin bubbla och jag min. Sen så går ju inte det från början men målet är att hon ska fatta vad hon ska göra med tiden. Sen så tränar vi på att stanna och då säger jag bara stanna och vänder upp mig mot henne och står stilla och håller grimmskaftet sträckt tills hon stannar och då får hon beröm! Sen backar vi och då går jag mot henne och säger backa medans jag ibland måste peta lite på henne men hon är väldigt duktig så länge hon är fokuserad.

Sen har hon sina dagar då ingenting funkar och då får man ju ta det lite lugnt och visa vem det är som bestämmer och att hon inte får göra så för min lilla dam har antingen allt eller inget... Så kan ju berätta hur hon gör, först slänger hon med huvudet och frambenen och sen om hon känner för det stegrar hon och sen kan hon lägga på en liten skruv på det och sparka bakut mot än och sen springer hon... Det är ganska bra att man vet vad hon tänker göra men det är lite jobbigt för det gäller att säga nej och hoppa undan i rätt sekund osv.

Sen har vi träningen med att stå i stallgången och där varierar vi oss ganska mycket för jag vill utsätta henne för så mycket nya saker som möjligt, ljud både framifrån, bakifrån och från sidan. Jag använder mig av balsnören ifall hon skulle bli rädd och slita sig. Vill inte att hon ska få panik och fastna. Vi tränar på att stå stilla men även att ta små steg framåt, bakåt och åt sidan.

Jag borstar överallt på henne, tar hovarna och målet med hovarna är att hon ska lyfta upp dem själv och det är hon väldigt duktig på. Sen så vill jag kunna ta på henne överallt också, vilket jag också får. Jag tar ofta tempen på henne också och kollar i munnen och vid juvret så att hon ska bli van med det. Ibland tar jag fram sprayflaska och sprutar lite vatten på henne så hon blir van vid det ljudet. Sen har jag även tränat att lägga saker på henne som täcken och sånt så att hon ska vänja sig att ha saker på ryggen.

Sen har jag även lasttränat henne och det är inga problem, hon går in i transporten med hjälp av lite havre och ibland behöver hon en liten putt på rumpan för att gå in men det går helt smärtfritt. Lika så att åka transport är inta problem, det är inga problem alls!

Tränar även med att ropa på henne, att jag vill att hons ka komma när jag ropar. När hon kommer så får hon mat vilket är det bästa hon vet så hon kommer mycket gärna! :) Tänk på att ropa glatt på era hästar för det tycker dom bätte om, i alla fall gör Enya det! :)

Nu är jag fått med lite av träningen som vi håller på med för tillfället, om ni har några frågor ställ gärna dom! :)